22 жовтня 2020, 14:15, Технології

Італійські вчені закликають уряд ЄС зняти заборону на польові випробування ГМО

Про це пише EuropeanScientist.com.

«Технології ГМО і редагування геному доповнюють один одну і є незамінними для випуску нових культур, які можуть сприяти збереженню глобальної продовольчої безпеки», — йдеться у повідомленні.

Науковці зазначають, що редагування геному (РГ) та генетична модифікація рослин необхідні для швидкого конструювання нових сортів, підвищення їх стійкості до хвороб та шкідників. При цьому, заборона польових випробувань унеможливлює процес розвитку цієї сфери.

В якості прикладу приводяться Сполучені Штати, де продовжують активно розробляти та тестувати нові сорти рослинних ГМО, ряд з яких вже схвалено до вирощування, оскільки вони визнані як безпечні.

Варто відзначити, що заборона тестування поширюється як на ГМО, так і на рослини, розроблені за допомогою новішої технології редагування геному. Очікується, що останній вид пройде спрощений процес затвердження комерціалізації, але шлях все ще очікується довгим та невизначеним, настільки, що Європа відклала обговорення цієї теми до квітня 2021 року.

«Ми просили скасувати заборону польових випробувань на ряд державних ГМО рослин традиційних італійських сортів сільського господарства, загальною кількістю понад 40 окремих видів, всі вони розроблені в італійських лабораторіях. Багато з них чекають схвалення вже понад 20 років, і жодна транснаціональна компанія не має патентних прав на них, роблячи їх доступними для використання нашими фермерами. Ці культури були модифіковані для підвищення їх стійкості до біотичних (грибків, бактерій, вірусів) та абіотичних стресів; для підвищення врожайності та якості. Кілька італійських установ готові передати на поле кілька нових трансгенних, цисгенних та РНК рослин важливих культур для італійського сільського господарства, зокрема пшениці, оливи, винограду, персика та полуниці, всі генетично модифіковані для вирішення важливих проблем сільськогосподарські системи», — додають вчені.

Читати по темі: США в 10 разів збільшили перелік дозволених культур з відредагованими генами.