20 жовтня 2020, 08:00, Технології

Оцифрування полів нерідко дає змогу збільшити оброблювані площі господарства — фахівець

Про це йдеться в матеріалі «AgroOnline: Як уберегти паї від простою та «шахматки» на Kurkul.com.

За допомогою системи AgroOnline можна швидко виявити на яких полях індекс відповідності та індекс цілісності полів мінімальний і таким чином першочергово почати працювати саме з ними.

Слід зазначити, що індекс відповідності показує повноту оброблювання наявних земельних паїв, адже нерідко трапляються випадки, коли деякі поля обробляються, наприклад, тільки наполовину. При цьому, індекс цілісності — це показник того, наскільки земля, яка обробляється в межах одного поля, є підконтрольна підприємству.

Як зауважив операційний директор компанії AgroOnline Віктор Боровик, нерідко аграрій платить за ті землі і паї, які не використовує і навіть не розуміє об'єми втрачених ресурсів. В цьому питанні економічної доцільності система допомагає розібратися, що використовується, а що ні.

«Дуже часто після оцифрування ми знаходимо паї, за які аграрій платить, але не обробляє. Таким чином, оцифрування дає можливість одразу побачити, де можна збільшити оброблювані площі», — розповів Віктор Боровик.

Нерідко паї господарства «губляться». Наприклад, плутанина з присвоєнням кадастрового номера може призвести до того, що пай не буде входити в контури поля і знаходитись десь за річкою. Отже, його можна почати обробляти або обмінятись з кимось на пай, що знаходиться поруч з основним земельним масивом.

«Після оцифрування господарств, ми виявляємо, що кількість загублених або втрачених паїв становить 2-10%. У клієнтів, які не використовують такі системи, цей показник становить в середньому 10%. Це дуже суттєво, якщо ми говоримо про прибуток і маржинальність», — уточнив операційний директор AgroOnline.