17 жовтня 2020, 13:00, Україна

Аграрна наука в Україні фінансується на третину від потреб — НААН

Про це інформує сайті НААН.

«Ми просили грошей, передусім на зарплату для науковців. Про капітальні вкладення — закупівлю обладнання, впровадження новітніх технологій, взагалі не йшлося. Не всі наші науковці витримали таку нестабільність і не полишили Академію. Цього року ми просили уряд, щоб додали коштів. І поки є відчуття, що нам йдуть назустріч. На наступний рік планується збільшити фінансування на 30%. Цього не достатньо, адже, в першу чергу потрібно підвищити зарплату науковцям, яка нині складає у середньому близько 8 тис. грн. Але й дослідженнями ми зможемо зайнятися вже на кращому рівні», — сказав він.

Гладій нагадав, що сьогодні сільське господарство стикнулося з серйозними викликами — від природи, економіки, експансії закордонної продукції.

«І для отримання відповідних розрахунків і пропозицій, як аграріям діяти за таких умов, уряд має звертатися до відповідних структур, які б робити аналіз і прогнозування. Крім НААН, структур, які могли б брати на себе таку серйозну відповідальність, в Україні немає», — зазначив він.