14 жовтня 2020, 13:30, Посівна

Через посуху на Дніпропетровщині відмовляються вирощувати озимий ріпак

Як зазначив у коментарі ІА «АПК-Інформ» голова Асоціації фермерів та землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський, вологи озимим зерновим наразі вистачає, а оскільки найближчим часом також прогнозують опади, аграрії сподіваються на покращення стану посівів.

Однак, додав він, у регіоні залишається невтішною ситуація з ріпаком, адже багато фермерських господарств через посуху взагалі відмовилися його сіяти.

«А ті, хто все ж посіяв, сходів майже не отримали. Навіть не врятував дощ, який пройшов локально в період сівби, бо він був не дуже ефективним. Для того, щоб культура зійшла, тих опадів вистачило, однак на розвиток — ні. Звичайно, є ще сподівання на те, що більш пізні посіви ще зійдуть, однак надії на це дуже мало», — зауважив Анатолій Гайворонський.

Зазначається, що Дніпропетровська область традиційно серед лідерів за посівними площами під озимими культурами. Згідно з даними Державної служби статистики, під урожай 2020 року озимими зерновими у регіоні було засіяно 602,7 тис. га, що становить 8% від загальної площі під цими посівами в країні. При цьому частка області в посівах озимого ріпаку становила 11%, або 117,6 тис. га в абсолютному вираженні.

За даними інтерактивної карти  «Посівна Онлайн 2020/21», станом на 5 жовтня озимим ріпаком на Дніпропетровщині засіяно 81,7 тис. га площ, озимими зерновими — 223 тис. га. Проект створений в партнерстві з компанією BASF.