15 жовтня 2020, 09:00, Урожай

Віктор Марценюк розповів про вирощування соняшника у компанії МХП 

Про погодно-кліматичні умови для вирощування соняшника та сходи високоолеїнового соняшника Віктор Марценюк, начальник агрохімічного відділу МХП розповів у інтерв'ю «Віктор Марценюк: Як врожай поточного року вплине на плани наступного» для Latifundist.com.

Період вегетації соняшнику, як і кукурудзи, змістився і розтягнувся в часі. Культура також постраждала від посухи. Хоча волога в ньому якась зберігається, тому що немає зовсім сухого соняшнику, щоб можна було почати молотити. 

«Ми почали 25-26 серпня збирати соняшник в Дніпропетровській, Черкаській, Вінницькій областях. Зараз врожайність 2,2-3 т/га. У Сумах, де почали збиральну 3 вересня, врожайність соняшнику — 3,5-3,6 т/га. У Західній Україні збирання ще не розпочинали. В цілому розраховували на врожайність соняшнику 3,8 т/га, сподіваємося, середній показник буде 3 т/га, залежить від ситуації в Західній Україні», — підкреслив  начальник агрохімічного відділу.

Цього року соняшник погано сходив, особливо високоолеїновий. Сходи були дуже нерівномірні: у однієї рослини вже 8 листочків, а в іншого — тільки сім'ядоля з'явилася. Ґрунт був тепліший, ніж повітря, і соняшник не поспішав виходити з-під землі. 

Віктор Марценюк зазначив, що найскладніше було в Хмельницькій області — 25-30 тис. сходів рослин на 1 га. Травень був прохолодний, затяжний, тому у компанії не могли зрозуміти: пересівати культуру чи ні. Через дощі пересіяли тільки 20 га, а решту залишили.

Також зараз і Syngenta, і інші постачальники насіння декларують, що гібриди високоолеїнового соняшнику дуже теплолюбні і сіяти їх потрібно пізніше. Хоча у компанії зазначили, що різниці між сходами соняшнику, який посіяли 5 квітня і 20 квітня, не помітили. Весь місяць був холодним, тому терміни посіву не вплинули на сходи культури.

Читати по темі: В МХП розповіли про наслідки посушливого сезону для кукурудзи та збирання врожаю