14 жовтня 2020, 09:00, Урожай

В МХП розповіли про наслідки посушливого сезону для кукурудзи та збирання врожаю

Про сезон 2020 для кукурудзи та можливий врожай, а також про уроки аграрного сезону Віктор Марценюк, начальник агрохімічного відділу МХП розповів у інтерв'ю «Віктор Марценюк: Як врожай поточного року вплине на плани наступного» для Latifundist.com.

«Ми планували отримати 9,5 т/га кукурудзи, але зараз оцінюємо, що врожайність буде на 40% нижчою. У південній частині Вінницької області складна ситуація, а на півночі — більш прийнятна. Тому в районах на північ від Вінниці все-таки розраховуємо зібрати 8-10 т/га кукурудзи. Треба сказати, що непогана кліматична ситуація була в Сумській області. Сподіваємося там зібрати більше 9 т/га кукурудзи», — підсумував начальник агрохімічного відділу компанії.

У Західній Україні, в господарствах Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької областей пізні культури в непоганому стані. Не можна сказати, що там будуть якісь рекорди в цьому році, адже прохолодна погода відтягувала період вегетації кукурудзи. І, швидше за все, буде проблема з надмірною вологістю під час збиральної.

Віктор Марценюк додав, що цьогоріч наклалися два фактори: зсув періоду вегетації рослин і відсутність опадів. Якщо в минулі роки в липні вже були качани кукурудзи, а в перших числах місяця аграрії могли обробляти культуру від шкідників, то в цьому сезоні раніше 15 липня не було сенсу навіть заходити в поле, оскільки кукурудза не викинула мітлу.

«Процес розвитку культури змістився. Наприклад, на полях в Черкаській області в цьому році перед посівом в метровому шарі грунту було 35-50 мм вологи, максимум 70 мм. У травні запаси вологи відновилися до прийнятного рівня — 120-150 мм. Дощі дали можливість «вигнати» велику вегетативну масу кукурудзи. Рослини виросли в 3-4 м висоти, у деяких стебла товщі, ніж початок. Ми розраховували на непогані результати. Але коли справа дійшла до формування качана, вологи не вистачило. І буквально за 7-10 днів ситуація кардинально змінилася: кукурудза з яскраво-зеленою стала просто сухою. Качанів практично немає, тому що повітряна посуха не дала можливості кукурудзі налитися», — зауважив пан Віктор.

У результаті качани в діаметрі такі маленькі, що в компанії їх не зможуть добре змолотити, жатка не захопить. Або необхідно звужувати жатку настільки, що тоді стебло не проходить. Ось так збираємо зараз кукурудзу і не тільки ми, зауважив Віктор Марценюк. У перших числах вересня почали збір в Черкаській та Вінницькій областях. Станом на 5 жовтня зібрали урожай на 25% площ.

Читати по темі: У МХП не збільшуватимуть площі під соєю