12 жовтня 2020, 13:25, Посівна

Дефіцит опадів вплинув на ослаблення посівів озимих на Донеччині

Про це інформує прес-служба Департаменту АПР Донецької ОДА.

За даними районних метеостанцій Донецької області на початок третьої декади вересня запаси вологи ґрунту на глибині 20 см були відсутні.

Нагадаємо, для проростання насіння ріпаку потрібно в 10 сантиметровому шарі ґрунту запасів вологи не менше 10-15 мм. Для пшениці, з урахуванням сучасних посухостійких сортів, не менше 10 мм.

«Посіяний наприкінці серпня-початку вересня озимий ріпак майже не дав сходів. Пшениця, що була посіяна в першу декаду вересня, може втратити енергію проростання та зменшиться ефективність дії протруювача насіння, що може призвести до ослаблених сходів, зниження зимостійкості та стійкості до хвороб. На кінець вересня випали дощі. Однак цієї кількості опадів не достатньо для нормального розвитку рослин пшениці», — наголошують спеціалісти.

Згідно з рекомендаціями фахівців, у зв’язку із цьогорічним агрокліматичним станом осіннього періоду зерновиробникам потрібно подбати про інтенсивне весняне підживлення посівів, щоб ослаблені рослини встигли сформувати свій селекційний потенціал урожайності.

Нагадаємо, за даними карати «Посівна Онлайн 2020/21», станом на 10 жовтня озимими культурами на полях Донеччини засіяно понад 252 тис. га площ. Проект створений в партнерстві з компанією BASF.