12 жовтня 2020, 12:15, Урожай

Віктор Марценюк дав оцінку сезону 2020 у МХП для ранніх культур

Цьогоріч наклались два фактори: прохолодна затяжна весна з проливними дощами в травні, яка перейшла відразу в дуже сухе літо. Без опадів 2-2,5 місяці поспіль, а в Черкаській, Вінницькій областях посуха триває вже три місяці.

«Тобто, незважаючи на те, що посіяли все в термін, через дощі в травні вегетація рослин затягнулася на 1,5-2 тижні, а в період, коли культури повинні були інтенсивно розвиватися, почалася посуха. Крім того, в травні були низькі температури: 3-5℃ на поверхні ґрунту», — зауважив начальник агрохімічного відділу МХП.

У компанії посіяли 40 тис. га пшениці. Через осінню і зимову посухи у компанії втратили біля 2 тис. га ріпаку, до збирання мали 30 тис. га. Весь квітень були заморозки, що дуже заважали розвитку озимих культур. І ріпак, і пшениця відставали у розвитку. 

У господарствах МХП в Західній Україні заморозки майже повністю знищили центральний бутон ріпаку. У господарствах Центральної України більше постраждала пшениця. Посуха не посприяла формуванню вторинної кореневої системи пшениці. Стресові умови наклали відбиток на розвиток ранніх озимих культур. Віктор Марценюк підкреслив, що в результаті по врожайності недоотримали 1,5 т/га пшениці і 1 т/га ріпаку.

«Планували отримати в середньому 3,6 т/га ріпаку та 6,5 т/га пшениці. Але зібрали ріпак і пшеницю на 20% з нижчою урожайністю. Основним фактор зниження урожайності було випадання рослин, і відповідно зменшення густоти до збирання — 4,5-5,5 млн колосків на 1 га. Особливо постраждала Вінницька область, зокрема Придністров'я. Врожайність пшениці на полях біля Дністра взагалі була 2 т/га», — підсумував начальник агрохімічного відділу компанії.

Посіви ріпаку у компанії сконцентрували на Західній Україні, так як там восени було більше вологи. Але саме цей регіон і постраждав від заморозків навесні.