9 жовтня 2020, 14:30, Україна

На Волині зафіксовано нашестя гусені американського білого метелика

Про це розповіла державна фітосанітарна інспекторка області Галина Соць, пише suspilne.media.

З її слів, від американського білого метелика кілька громад області потерпають вже більш як рік.

«Зрізав горіх, тоді гусінь почала їсти листя смородини, малини, яблуні й каштану. Вдалося врятувати дерева груші, вишні та черешні та виноград», — розповів місцевий житель Володимир Войтович.

За 50 тис. грн, які, зі слів заступника міського голови, виділили на боротьбу зі шкідником, закупили препарати, якими комунальники окропили дерева і кущі.

«Проводилася обробка дерев. Це на стадії лялечки, коли вони на кублах сиділи. Спилювання даних кубл, відвезення на спеціально відведені місця та спалювання», — розповідає посадовець.

Вперше американський білий метелик на Волині з’явився у Рожищі торік. За словами фітосанітарної інспекторки Галини Соць, зараз чисельність шкідника менша через погодні умови, втім, шкідник збільшує географію ураження.

«Торік було лише у районі центра міста Рожище, то зараз пішло на Застирну зону. Також пішло на окремі населені пункти Рожищенського району, де спостерігається поодиноке зараження. І, навіть, у віддалених селах району», — каже Галина Соць.

У Держпродспоживслужбі мешканцям Рожищенського району рекомендують обстежувати дерева та кущі кожні 10 днів. Якщо шкідника виявили — обрізати та спалювати гілля. Наразі це єдині доступні методи боротьби з американським білим метеликом.