13 травня 2017, 10:20, Урожай

Заморозки у травні можуть залишити Миколаївщину без фруктів

Про це повідомляє департамент АПР Миколаївської ОДА.

У ніч з 10-го на 11 травня майже по всій території області спостерігалося різке зниження температури. Заморозки на поверхні ґрунту становили від - 0,3°С до -2°С, які носили здебільшого локальний характер. Потоки теплого і морозного повітря переміщувалися смугами, що зумовило різний ступінь пошкоджень сільськогосподарських культур, навіть у межах одного подвір’я.

В деяких районах суттєво пошкоджено овочеві культури. Хоча сходи картоплі і примерзли, втрати урожаю будуть незначні, в подібних випадках рослина утворює бокові пагони і згодом відновлює ріст.

У господарствах Баштанського, Вознесенського та Доманівського районів відбулося масове пошкодження, а місцями загибель, сформованих плодів абрикоси, вишні, персику, сливи, суцвіть яблуні, груші та зелених пагонів винограду. У деяких районах також суттєво пошкоджено овочеві культури.

Озимі та ярі зернові, зернобобові культури та соняшник нормально перенесли морози – значні втрати не передбачаються.

Для зменшення негативного впливу заморозків на рослини і стимулювання їх відновлення, зокрема картоплі і овочевих культур, фахівці радять провести їх полив і підживлення мінеральними добривами.

Нині проводиться ретельне обстеження посівів сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень, на основі якого буде визначено обсяги можливих втрат урожаю.