8 жовтня 2020, 16:00, Насіння

Аграрій з Півдня поділився досвідом у виборі підходящої дощувальної машини

Про це в матеріалі «Зі зрошенням і другий урожай — реальність: досвід Віко. Херсонська область» на Latifundist.com розповів керівника компанії «Віко» Віктор Возняк.

«З опадами у нас зовсім погано. Зима суха, дощів в цьому році взагалі було мало. Останній пройшов місяць тому. За таких умов дощувальна машина дає дуже великі перспективи», — пояснює керівник.

З 700 га земельного банку на зрошенні у господарстві перебуває 500 га площ. Для зрошення тут використовується дніпровська вода з Каховського магістрального каналу. За допомогою насосних станцій вода підіймається і нагнітається в систему закритих трубопроводів. Через них вода подається на поля кінцевих споживачів. З огляду на зміни клімату, пропускної здатності старої системи трубопроводу недостатньо для того, щоб забезпечити в повному обсязі поточні потреби всіх водокористувачів. Через що, в години пік господарствам по сусідству доводиться домовлятися між собою і по черзі поливати культури на полях.

Спочатку тут використовували дощувальні машини заводу «Фрегат», але поступово стали переходити на техніку імпортного виробництва. Обираючи компанію-виробника зупинилася на зрошувальних машинах Valley. Позитивний досвід у використанні і економічний зиск подібних агрегатів керівник «Віко» побачив на полях сусіднього агропідприємства.

«Процес вибору систем зрошення тривав довго. Тому що вибирати довелося нелегко. Треба було обрати оптимальне співвідношення ціни і якості. Компанія «Астра» в цьому допомогла. Так, на ринку є й інші машини, на той час були і дешевші варіанти. Але все одно я зупинився на Valley. Цей варіант був дорожче, але я розумів, що ця машина більш надійна. Три роки користуюся нею, і ще жодного разу не було ніяких питань», — додає Віктор Возняк.

До того ж, зі слів Віктора Возняка, розуміючи, що система зрошення — задоволення не з дешевих, оформили обладнання в розстрочку на 8 місяців. Близько 20-30% від вартості «Віко» проплачувало відразу, решту суми — після збирання врожаю.