7 жовтня 2020, 13:00, Україна

Початок осені в Україні відзначився рекордно високими температурами — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура стійко трималася на позначці вищою за +15°С. Середньомісячна температура повітря в західних та північних областях перебувала у межах +17…+18°С, у східних та центральних областях +19…+20°С. На Півдні середньомісячна температура зупинилась на відмітці +20…+21°С.

Максимально температура підіймалась до +37°С на Півдні, у Дніпровській, Кіровоградській та Черкаській областях. Значною температурою +36°С відзначились на Сході, у Вінницькій, Полтавській, Київській, Сумській та Чернігівській областях. Мінімально температура опускалась до +1°С в Харківській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях протягом другої декади вересня.

Made with Flourish

Протягом вересня найбільша кількість опадів випала в третій декаді, у першій та другій декаді переважала засушлива погода. Але не зважаючи на рясні дощі під кінець вересня лише в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській та Херсонській областях було досягнуто кліматичної норми. Оминув дощовий фронт східні області, тут випала мізерна кількість опадів. Київська, Сумська, Чернігівська, Дніпровська, Кіровоградська, Полтавська, Черкаська, а також східні та південні області залишаються під впливом сильної посухи.

Made with Flourish

Середньомісячна температура ґрунту в західних областях коливалась від +16 до +18°С, на Півночі +17…+18°С. В центральних областях +18…+20°С, на Сході +19…+20°С. В південних областях середньомісячна температура ґрунту дорівнювала +20…+21°С. Мінімальна температура ґрунту опускалася до +4°С в Сумській, Луганській, Харківській та Чернівецькій областях. На решті території мінімальні температури знаходилась в межах +5…+8°С.

Made with Flourish

«Цьогорічні показники зволоження ґрунту на Заході, а також в Житомирській та Чернігівській областях перевищили показники за аналогічний період 2019 року, на решті території в центральних, південних, східних та частково в північних областях поступилися показникам 2019 року. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 7-9% в південних, центральних та східних областях. На Півночі, а також в Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях рівень зволоження дорівнював 11-14%. Найвищий рівень зволоження 16-20% на Заході за виключенням Хмельницької та Чернівецької областей», — зазначають в Метео Фарм.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».