7 жовтня 2020, 08:00, Посівна

У передпосівний період на полях було зафіксовано рекордний дефіцит вологи

Про це свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

За даними Укргідрометцентру кумулятивна кількість опадів за період з 1 серпня по 20 вересня (період накопичення та формування вологозапасів ґрунту під посів озимини) на більшій частині території країни не перевищила 10-30% норми, що менше, ніж під час посухи 2015 року.

У вересні (за винятком західних областей та деяких районів північних областей, де опадів також було менше норми) ефективних дощів на території країни не було зовсім. Тривалість періоду без дощів досягла у більшості областей 50-60 днів.

«Дощі, які пройшли у кінці другої декади вересня у Чернігівській, Сумській, східних районах Київської області, дещо пом’якшили посушливі явища, проте, їх кількість була недостатньою для покращення ситуації», — зазначають в НААН.

За експертною оцінкою на 60-70% площ, призначених під сівбу озимини, волога у верхніх шарах ґрунту (0-10 см та 0-20 см) була майже відсутня або відсутня зовсім, лише на 10-15% площ у західних областях країни запаси вологи оцінювалися як достатні для сівби, проростання зерна та утворення сходів.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».