3 жовтня 2020, 09:00, Урожай

Недотримання сівозміни провокує пришвидшену появу нових рас вовчка — фахівець

Про це йдеться в матеріалі «Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика».

Вовчок — це перехреснозапильний паразит, який дуже швидко мутує, утворюючи нові, більш вірулентні раси, які в Україні з'являються приблизно раз на 5-6 років.

Як зазначають спеціалісти компанії «Лімагрейн Україна», в Україні відомо про нову 8 (Н) расу, тому, якщо така тенденція збережеться, через 5-6 років теоретично може утворитися нова раса.

«Для соняшнику сьогодні вовчок — головна проблема. Ми спостерігаємо на полях дуже багато цього паразита, здебільшого на півдні, але за 2-3 роки він буде і в Черкаській області, й далі. Раніше нові раси виникали через 25-30 років, бо була сівозміна, але нині — через кожні 5 років», — поділився Віктор Бурлов, керівник селекційної компанії «Флора».

Продукт-менеджер із соняшнику компанії «Лімагрейн Україна» Денис Каназірський наголошує на важливості дотримання сівозміни для уповільнення поширення вовчка на ваших полях. А також рекомендує висівати культури, які здатні провокувати вовчок до проростання, наприклад, кукурудзу.

«У боротьбі з вовчком потрібно поєднувати одразу три методи: генетичний (стійкість гібридів), клінічний (профілактика та боротьба з паразитом хімічними методами) й організаційний (агротехніка на полях, контроль та очистка переміщуваної техніки тощо). Просто придбати стійкий гібрид, щоб придушити появу вовчка, недостатньо», — зауважує Ірина Боровська, керівник відділу імунітету рослин до хвороб та шкідників ВНІС.