12 травня 2017, 14:00, Україна

Протистояння агрономів та бджолярів бути не повинно

Бджолярі Рівненської та Житомирської областей повідомляють про масову загибель бджіл, є така проблема і в інших регіонах країни. Так, департамент АПР Миколаївської ОДА звернувся до аграріїв з проханням дотримуватися закону «Про бджільництво» та попереджати пасічників про застосування пестицидів на своїх полях за три дні.

Зокрема, департамент АПР наводить такі рекомендації:

  • Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться і своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.
  • Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
  • Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. На межах ділянок оброблених пестицидами повинні бути встановлені знаки безпеки.
  • Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці та інших медоносних культур не можна проводити обробку пестицидами — квіти можуть отримати опіки, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації до цвітіння.

Посадовці наголошують, що добра воля, готовність до діалогу та свідоме виконання вимог законодавства дозволять уникнути протистояння між аграріями та бджолярами, яке з початком нового сезону вже починає назрівати.