1 жовтня 2020, 17:20, Україна

У НААН розповіли про перспективність використання цукрового сорго в якості біоенергетичної культури

Про це йдеться на сайті НААН України.

«Цукрове сорго — універсальна культура, сировина якої може використовуватись як у кормовиробництві та харчовій промисловості, так і для виробництва біопалива. Завдяки високому вмісту цукрів сік цукрового сорго використовується для виробництва біоетанолу», — повідомляють вчені.

Зазначається, що сучасні вітчизняні високопродуктивні гібриди цукрового сорго дозволяють отримати до 4,5 т/га біоетанолу, що еквівалентно 112,5 ГДж/га (26,9 Гкал/га) енергії.

«Після видалення соку вологість стебел цукрового сорго не перевищує 40%, тому вони можуть бути сировиною для виробництва твердого біопалива (паливних гранул або брикетів). Сухої біомаси цукрового сорго, зібраної з 1 га достатньо для виробництва 25 тонн твердого біопалива, під час згоряння якого виділяється 400 ГДж (95,3 Гкал) теплової енергії. Таким чином, загальний вихід енергії, яку можна отримати з 1 га посівів цукрового сорго перевищує 500 ГДж, що свідчить про перспективність використання цієї культури для біоенергетики», — повідомляють в НААН.

Окрім цього, за дослідженнями, проведеними у відділі технологій вирощування біоенергетичних культур ІБКіЦБ, встановлено, що вихід соку залежить від сортових особливостей цукрового сорго та від способу попередньої підготовки біомаси і коливається в значних межах — від 33 до 75% від маси стебел.

Читати по темі: Міскантус, буряк та сорго як біоенергетичні культури