1 жовтня 2020, 15:20, Україна

В Україні стрімко розширюється ареал поширення вовчка соняшникового — фахівці

Про це в матеріалі «Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика» на SuperAgronom.com розповіла доктор сільськогосподарських наук, наукова співробітниця Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України Катерина Макляк.

«Головними причинами поширення вовчка соняшникового  є інтенсивність вирощування соняшнику, зміщення температурного режиму із зон півдня на північ та переміщення сільськогосподарської техніки. Цьогоріч ми спостерігали цю рослину-паразита на полях на півночі Хмельницької та Житомирської областей», — зауважив Ярослав Парій, директор Всеукраїнського наукового інституту селекції.

В компанії «Агро Експерт» керівник відділу агросервісу Олег Загородній зазначив, що вовчок соняшниковий дуже активно рухається на північ та захід. Випадки ураження вовчком гібридів, стійких до 5 рас, стали зустрічатися все частіше у Вінницькій, Київській, Житомирській  та Чернігівській областях, а на Черкащині та Полтавщині стали вже звичними.

За словами менеджера компанії LNZ Group з розвитку технологій у Південному регіоні Сергія Корнюшенка, цьогоріч поширенню паразита сприяла затяжна тепла весна, що дозволила  продовжити терміни посіву соняшника (з квітня — до початку травня), і збільшення площ під «валютною» культурою.

«Цьогоріч склалися сприятливі умови для поширення вовчка соняшникового. У цьому сезоні, у порівнянні з торішнім, поширення рас вовчка у Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях фіксують активніше на більших площах. Цей паразит є у всіх господарствах регіону, але різниця у кількості й методах боротьби», — зауважив Сергій Корнюшенко.

Водночас фахівці компанії «Лімагрейн Україна» відзначили, що сьогодні спостерігають виявлення вовчка не лише у південних, а й у західних областях України, де раніше його не було.