30 вересня 2020, 14:20, Технології

На Аграрному Полігоні Захід Агропром дослідять різноманітні технології вирощування озимого жита

Зі слів агронома ТОВ «Захід Агропром» Олега Фурманця, зважаючи на різні економічні категорії добрив в колах агрономів точаться палкі дискусії щодо раціонального підбору норм їх внесення. Тож, з метою пошуку відповіді на це питання фахівцями було закладено виробниче випробування впливу на розвиток гібридного жита різних видів комплексних добрив — Yara 8-24-24, Yara 12-24-12, Polifoska 8-24-24, Нітроамофоска 8-19-29. Слід також зазначити, що всі види NPK висіяні у нормах 50, 100 та 160 кожного.

«Зважаючи на високу вартість посівного матеріалу також цікавим є питання пошуку оптимальних норм висіву, тому на Полігоні закладена демонстрація ділянок із нормами висіву 1,5; 2,0; 2,7 млн насінин на гектар. Оскільки ключовим питанням для гібридного жита є правильна глибина посіву то ефективність кожного із варіантів норм висіву продемонстрована при глибині висіву 2, 4, 6 см», — розповів аграном.

Для об’єктивного аналізу динаміки розвитку жита в осінній період третім фактором, вплив якого вивчається у комплексній схемі є строки посіву. Тож варіанти норм та глибин висіву було закладено в рекомендований оптимальний термін посіву. У ході подальших досліджень зазначені варіанти посіву буде продубльовано за пізніх і дуже пізніх строків.

В рамках Аграрного Полігону окремим блоком було посіяно ділянки різних гібридів озимого жита, зокрема представлені також новинки від компанії «КВС-УКРАЇНА», які ще мало досліджені в умовах Полісся України, і в перспективі можуть прийти на заміну популярним сьогодні гібридам Бразетто та КВС Етерно.

«Також на базі гібриду Бразетто закладені різні варіанти протруєння насіння, зокрема вивчається дія стимуляторів Гуміфілд Брікс від компанії Агротехносоюз, БіоАрсенал від Укрхімпром, Райс Пі від Агрітема, Паверфол Енерджі Сідс від Терра Тарса, Вуксал Біо Аскофол від компанії Уніфер», — зауважив агроном ТОВ «Захід Агропром» Олег Фурманець.

 

Читати по темі: ЗАХІД АГРОПРОМ: вже 4 роки з гібридним житом. ЖВЛ #11