12 травня 2017, 12:00, Україна

Овочеві культури та виноград постраждали від травневих заморозків

Про це «Главкому» розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Чому я казала, що краще вже заморозки у квітні? Бо у квітні ще мало сходів теплолюбних культур. А зараз вже їх набагато більше. І такі зниження температури дуже шкідливі, а може, й згубні для сходів картоплі, ягід, тієї ж малини, полуниці. А про плодові вже й говорити складно. Абрикос та персик постраждали ще у квітні, а та зав’язь, яка там залишилась, постраждала внаслідок травневих заморозків. І ще від травневих заморозків, звісно, сильно постраждали яблуні, груші, вишні, сливи, які зараз масово цвітуть. Дуже все це шкідливо, звичайно, і для винограду. У зв’язку із глобальним потеплінням у нас виноград поширився по всій території. Так от на Київщині йому каюк. Бо зараз він якраз у фазі розвитку, розпускання зав’язі, початку цвітіння, і він витримує температуру лише 0...-1°С. А у нас була і -2°С, і -3°С, і навіть -8°С», — говорить фахівець.

Аграрії з різних регіонів повідомляють про пошкодження сходів картоплі, кукурудзи, сої, цукрових буряків. Проте Тетяна Адаменко вважає, що в картоплі ще є шанс «відійти» та дати якийсь урожай. Шанс на відновлення фізіологічного стану культур багато в чому залежить від того, в якій фазі розвитку вони перебувають на даний час.

«От так і картопля. Вершки померзли і відсохли, але там можуть з’явитись вторинні сходи. Також такі зниження температури, на щастя, не шкідливі для ранніх зернових. Можливо, десь кінчики листків почорніли і відвалились, але це не повинно позначитися на загальному врожаї. А от теплолюбні культури, такі як, наприклад, квасоля і соя, постраждали. Найніжніша з них, звісно, квасоля. До нуля градусів — і вона вже все. А садили її цього року дуже рано. У принципі, можна замінити картоплю новою посадкою. Але це треба робити лише з огляду на прогноз погоди. Якщо прогноз погоди справдиться і дійсно до 20 травня у нас не буде дуже високих температур повітря, пройдуть дощі, то є шанс. А якщо не буде дощу і буде спекотно, то який це вже буде врожай?», — зазначає Тетяна Адаменко.