28 вересня 2020, 14:15, Технології

Мікробні препарати — обов'язковий елемент у технології вирощування — думка

Про це у на V Ювілейній Міжнародній Конференції «Ера Після COVID-19», яка пройшла 25 вересня в Києві, розповів Володимир Круть, старший мікробіолог Інституту прикладної біотехнології.

«Всім відомі мікробні інокулянти — бульбочкоутворюючі препарати, які забезпечують сою азотом. Також існує ще велика група мікроорганізмів, які можуть допомагати культурі — це мікроорганізми фосфор, калій, мобілізатори. Вони живуть в симбіозі з соєю та забезпечують рослину додатковим живленням», — зазначив Володимир Круть.

Зі слів фахівця, досі багато критичних зауважень існує щодо використання мікоризи на сої, проте сучасні наукові досліди фахівців БТУ-ЦЕНТРу свідчать, що утворення мікоризи бобовими рослинами не заважає симбіотичній азотфіксації та утворенню бульбочок. Також існують досліди, де показано, як мікориза допомагає сої перенести посухові, токсичні стреси.

«При поверненню мікоризи в ґрунт усі рослини краще переживають важкі умови, особливо, періоди з низькою кількістю вологи як зараз. Адже мікориза збільшує кореневу систему та витягує її в глибину», — зауважив старший мікробіолог Інституту прикладної біотехнології.

Володимир Круть додав, що за рахунок мікроорганізмів можна зупинити дію стресових чинників або виправити його наслідки, дати рослинам можливість відновити свою вегетацію. А також мікробіолог презентував програму STOP Стрес, що дозволяє мінімізувати негативну дію стресу на культурні рослини і зберегти врожай, яка передбачає застосування трьох біопрепаратів: Органік-баланс®, Азотофіт®, Липосам®.

Нагадаємо, БТУ-ЦЕНТР — український виробник мікробних та ферментних препаратів, що має власне виробництво та наукові можливості. Всього компанією розроблено понад 50 біопрепаратів під ТМ «Жива Земля».

©Наталія Демчук, SuperAgronom.com 2020