28 вересня 2020, 12:00, Урожай

Посушливий сезон не завадив отриманню якісного врожаю силосної кукурудзи UNIVERSEED — фахівець

Силос у господарстві використовують для годівлі кіз, поголів’я яких налічує 2,7 тис. особин.

Зі слів заступника голови з агрономічних питань Олександра Сивогорла, посів силосної кукурудзи S3909 у господарстві проводили 17 квітня з нормою висіву 72 тис./га. Гербіцидний захист здійснювали з використанням препаратів Сумаро (0,25 л/га) Муссон (1,2 л/га) та прилипача Супер-Мачо (0,1 л/га).

«Станом на 17 липня посіви кукурудзи перебували в оптимальній фазі розвитку, ніякої реутилізації поживних речовин не відбувалося. Аналізуючи стан рослин можна було розраховувати на хороший врожай», — згадує Олександр Сивогорло.

Збирання силосної кукурудзи S3909 лінійки UNIVERSEED проводили 23 серпня. Зі слів фахівця, попри несприятливі агрокліматичні умови сезону врожайність силосної кукурудзи на полях господарства відповідала рівню минулого року.

«На час збирання врожаю у качані налічувалось в середньому до 14 рядів, в кожному з яких вдалось одержати до 40 зерен. За результатами вирощування культури вдалось отримати якісний силос, який задовольняє усі необхідні показники», — зауважив Олександр Сивогорло.

У ФГ «Тетяна 2011», яка постачає молочну продукцію під торговою маркою Zinka, для годівлі кіз щороку закладають близько 1,5 тис. тонн силосу.

«Раціон для годівлі використовуємо багатокомпонентний, основна частина це кукурудзяний силос, також житній сінаж, жом із цукрового буряка і цукрова меляса», — розповів Володимир Гаркавий, головний ветеринар господарства.

За його словами господарство перейшло на принцип годівлі, коли 60% в раціоні становить силос. Це дало змогу підвищити надої та покращити здоров’я тварин.