28 вересня 2020, 10:00, Посівна

Оптимально зволожені під сівбу озимих лише 10% площ — НААН

Про це свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

«Кумулятивна кількість опадів за період з 1 серпня по 20 вересня на більшій частині території країни не перевищила 20-40% норми, у багатьох районах східних та південних областей за цей період не випало жодного ефективного дощу», — йдеться в повідомленні.

За оцінкою агрометеорологів зволоження ґрунту нинішньої осені гірше минулорічного. На 70-80% площ (призначених під сівбу озимини) волога у верхніх шарах ґрунту (0-10 см та 0-20 см) була відсутня зовсім, на 30% площ запаси вологи оцінювалися як недостатні (менше 10 мм в орному шарі), на окремих площах наближалися до критичних і лише на 10% площ вологість ґрунту була оптимальною для сівби, проростання зерна та появи сходів.

«При цьому гострий дефіцит вологи спостерігається не тільки у традиційно посушливих південному та східному регіонах, але й у північно-західному та центральному регіонах, де у більшості років формується задовільне зволоження ґрунту. Така ситуація вимагає оперативного прийняття рішень щодо сівби озимих культур», — зазначили в НААН.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».