28 вересня 2020, 08:00, Україна

Клімат на всій території України трансформується в південний — Адаменко

Про це розповіла начальник відділу агрометеорології «Укргідрометцентру» Тетяна Адаменко на V Міжнародній Конференції «Ера після COVID-19», присвячена ринку бобових культур, передає Latifundist.com.

«Клімат України змінюється швидше, ніж глобальний. Середньосвітове підвищення температури за постіндустріальний період сьогодні на планеті становить 1,1°C, в Україні — майже 1,5°C, а за останнє десятиліття — майже 2°C. Норма середньорічної температури в Україні всього 7,8°C, але за останнє десятиліття температура становила 9,6°C, а у 2019 році середньорічна норма в середньому по Україні підвищилася до 10,3°C, тоді як 30 років тому такі температури були характерні тільки для південних областей. Тобто вся Україна стала південними областями, тоді як південні області стали ще теплішими», — пояснила Тетяна Адаменко.

На її думку, за умов збільшення температури на 2-4°C буде не доцільно вирощувати пшеницю в Індії, а кукурудзу — в Штатах. Через посилення посухи в світі можуть скоротитися площі пшениці і кукурудзи.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».