24 вересня 2020, 10:10, Україна

Дефіцит опадів у вересні ускладнив ситуацію з посухою на полях — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, протягом другої декади мінімально температура опускалася до +2°С у Львівській, Хмельницькій, Вінницькій, Кіровоградській та Черкаській областях, на околицях міст навіть спостерігалися заморозки. Максимально температура підіймалась до +32°С 16-17 вересня в Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Одеській, Херсонській та Вінницькій областях.

Найбільше тепла отримали південні області, середньодобова температура тут досягла позначки +19…+20°С.

Made with Flourish

«Найгірша ситуація склалася відносно опадів. Протягом усієї декади випала мізерна кількість опадів. В східних, центральних та південних областях не випало ні краплини дощу, лише на Заході та Півночі пройшли несуттєві опади. ГТК на всій території України дорівнює 0,0-0,2, що вказує на дуже сильну посуху. Наразі склалися найгірші умови для сівби озимих, адже запаси вологи вичерпані, орний шар ґрунту сухий та зневоднений. Якщо незабаром не підуть дощі, то компанія посівної озимих буде зірвано, або перенесено, але тут виникають ризики недорозвинення озимих, які ввійдуть у зимовий період в не найкращому стані», — зазначають в Метео Фарм.

Made with Flourish

Зважаючи на високі температурні показники, на всій території України продовжують накопичуватися активні та ефективні температури. Провідними областями активних температур є Південна частина України, тут накопичено 3292-3377°С. Найменшу кількість активних температур 2605-2652°С накопичено в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях. Ефективні температури максимально накопичено 1762-1847°С також на Півдні. Найменшу кількість ефективних температур 1075-1129°С накопичено в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях.

Середньодобова температура ґрунту на Заході та Півночі коливалась від +16 до +17°С, за винятком Чернівецької області, тут середня температура досягла відмітки +18°С. В східних та центральних областях - +17-19°С. На Півдні середньодобова температура ґрунту становила +19-21°С. Мінімально температура ґрунту опускалась до +5°С в Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. В західних областях перебувала в межах +5-6°С, на Півночі +6-7°С. В центральних областях мінімальні температури коливались від +7 до +8°С, на Сході +8-9°С. В південних областях не опускалися нижче +9-10°С.

Made with Flourish

Найнижчий показник вологості ґрунту 7-9% зафіксовано на Сході, Півдні та Центрі, винятком стала Вінницька область. Також занизький рівень вологості ґрунту 10-13% спостерігається в північних, Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях. У Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Закарпатській областях рівень зволоження ґрунту досяг 15-18%.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».