23 вересня 2020, 18:05, Україна

В найближчі 10 років природні зони в Україні змістяться на північ — прогноз

З одного боку — спека й дедалі триваліші посушливі періоди. З іншого ж — на відміну від «традиційно» теплих країн, в Україні навесні та восени зберігається доволі суттєва різниця між денними та нічними температурами, що згубно впливає на вегетацію більш теплолюбних культур. Про це повідомляє ukrinform.ua.

«За прогнозами кліматологів, природні зони в Україні змістяться із півдня на північ уже в найближчі 10 років. На 150-200 кілометрів. Відчуємо зовсім інші природні умови та інший клімат. З'явиться велика кількість природних явищ, до яких ми фактично не готові. Зміни клімату не пожаліють нікого», — наголосила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

За словами заступниці генерального директора інформаційної компанії «ПроАгро Груп» Марії Колесник, повністю подолати проблему збитковості цьогорічного господарювання багатьом, вочевидь, не вдасться.

«Пов'язані із глобальними змінами клімату проблеми, звісно ж, стосуються не лише України. Цього року посуха завдала клопоту майже по всій Європі. Зараз триває затяжний посушливий період у Бразилії й Аргентині. Тож виникає питання, що буде із врожаєм сої й бобових наступного сезону. Бо там якраз триває посівна кампанія. Також посуха панує у США», — зауважила Марія Колесник.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».