27 вересня 2020, 13:00, Світ

Індійські фермери судитимуться з Syngenta через заборонений в Європі інсектицид

Про це пише swissinfo.ch.

Інсектицид Polo, виробництва компанії Syngenta, використовується для боротьби з комахами-шкідниками бавовнику і містить хімічну речовину діафентіурон. Введений в продаж в 1991 році, інсектицид був заборонений в Європейському союзі у 2002 році, а потім в Швейцарії у 2009 році. Європейське хімічне агентство (ECHA) заявляє, що діафентіурон «токсичний при вдиханні» і може «викликати пошкодження органів внаслідок його тривалого або багаторазового використання».

Зазначається, що у 2017 році Syngenta експортувала понад 126 тонн інсектициду Polo зі Швейцарії: 75 тонн в Індію, 50 тонн в Південну Африку і 1,5 тонни в Колумбію.

У 2018 році Public Eye опублікувала результати розслідування негативного впливу Polo на фермерів в районі Яватмал в західній Індії, а тепер подала скаргу в Національний контактний пункт Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в Берні (NCP).

Скарга була подана від імені 51 фермера, які застосовували Polo в період з вересня по жовтень 2017 року. Постраждалі фермери виступили з вимогою одержати фінансову компенсацію, припинити продаж інсектициду Polo індійським фермерам та відкликала існуючі запаси.