11 травня 2017, 16:00, Світ

Аспірин для бобових: вчені довели, що деякі рослини також можна лікувати саліциловою кислотою

Про це пише журнал Crop Science Society of America.

Дослідники обробляли насіння гороху саліциловою кислотою перед висівом. Вони встановили, що така обробка робить рослини більш стійкими до високих температур та нестачі вологи за рахунок поліпшення природних механізмів боротьби зі стресом. Зокрема, кислота підвищує рівень трьох ферментів, які допомагають рослині відновлюватися під час засухи. Крім того, кислота стимулює краще засвоєння води рослиною.

Всього у досліді використовували 6 видів коров’ячого гороху, проте не всі з них піддавалися впливу саліцилової кислоти. Вчені вважають, що тепер можна буде обирати сорти гороху, виходячи з їхньої толерантності до саліцилової кислоти.

«Застосування цієї кислоти — це простий і недорогий спосіб обробки для підвищення вологозабезпеченості та стресостійкості коров'ячого гороху, урожай якого має величезну цінність у Північній та Північно-Східній Бразилії. Ці результати підтверджують, що ми робоимо крок вперед для нових досліджень про роль і маршрут дії кислоти. Кислоти можуть зменшити витрати на виробництво і втрати продуктивності коров'ячого гороху та інших культур, при вирощуванні в умовах недостатніх або нерівномірних опадів, як на північному сході Бразилії», — говорить дослідник Соарес де Мело.

Акція: Розпродаж сульфату амонію гранульованого