24 вересня 2020, 16:00, ЗЗР

Проти альтернаріозу томатів вчені знайшли органічний фунгіцид

Дослідження проводили група вчених з Університету Танта і Науково-дослідного інституту патології рослин, Центр сільськогосподарських досліджень (Єгипет), у співпраці з колегами з Університету Флориди, (США). Про це пише mdpi.com.

Галова кислота — органічна сполука, що добувається з кори дуба, рослин чаю та інших дубильних екстрактів. Alternaria solani (альтернаріоз) являє собою хворобу листя у пасльонових, яка знижує врожай і контролюється агрохімічними пестицидами.

Нагадаємо, симптоми альтернаріозу включають в себе характерну плямистість листя (у вигляді темних кілець з масою грибних спор і з подальшим хлорозом і дефоліацією), у важких випадках — оперізування стебла і ураження плодів.

Оскільки у світі зростає попит на органічні овочі, то контроль Alternaria solani важливий не лише для томатів.

Дослідження in vitro показало, що всі випробувані сполуки виявляють фунгістатичну дію і пригнічують радіальний ріст міцелію A. Solani дозозалежним чином.

У двох окремих рослин у ході експерименту ці сполуки ефективно пригнічували розвиток симптомів хвороби і площу її прогресування без будь-яких фітотоксичних ефектів на оброблені рослини томату.

Крім того, всі протестовані з’єднання позитивно поліпшили біохімічні показники оброблених рослин, включаючи вміст хлорофілу, загальну кількість розчинних фенолів та флавоноїдів і ферментативну активність каталази, пероксидази і поліфенолоксідази.

Важливо, що обробка галовою кислотою і її похідними значно збільшувала всі компоненти врожаю, такі як загальна кількість квітів і плодів, а також врожайність кожної рослини томату в обох експериментах.

«Беручи до уваги фунгітоксичність фенольних кислот проти A. solani за відсутності фітотоксичності для оброблених рослин томатів, ми вважаємо, що галова кислота і її похідні можуть бути стійким екологічно чистим методом контролю, що дозволяє частково або повністю скоротити використання хімічних фунгіцидів проти альтернаріозу», — підсумовують автори.