21 вересня 2020, 14:05, Технології

Приріст врожаю за умов зрошення може сягати 250% — фахівець

Таку думку в матеріалі на Latifundist.com висловили фахівці компанії АСА «АСТРА».

Найбільшим плюсом поливу, за їхніми словами, вважається можливість отримання двох врожаїв на рік.

Що стосується інвестицій, то за даними фахівців компанії «АСА Астра», придбання зрошувальних систем може окупитися протягом 2-5 років. При вирощуванні картоплі термін окупності становить 2 роки, кукурудзи — 3-4 роки, цукрових буряків — 2 роки.

«Український аграрний сектор вже сьогодні потребує стабільного зрошення і якісних систем поливу. Цю аксіому доводять очевидні кліматичні чинники і бажання українських фермерів отримувати максимум врожаю на своїх обділених вологою земельних угіддях», — переконаний менеджер з продажу систем зрошення Valley в компанії «АСА Астра» Дмитро Жмак.

Він також вказав, що такого посушливого осінньо-зимового періоду в Україні не було останні 120 років. У багатьох регіонах України, причому не тільки південних, навесні практично не було опадів, літні дощі, якщо і були, то дуже рясні і випадали за короткий проміжок часу. Тобто, ефективними їх назвати не можна. Це все позначилося на вологозапасах ґрунтів.

«Сьогодні основний тягар турбот у підтримці в придатному стані українських меліоративних систем лежить в основному на приватному бізнесі. Великі аграрні холдинги та фермерські господарства роблять все, що можуть, однак навіть їх найщедріші інвестиції в меліорацію не здатні замінити скоординовану державну політику», — підсумував Дмитро Жмак.