18 вересня 2020, 18:15, Посівна

Подекуди через посуху посівна озимих може затриматися до початку жовтня

Про це свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

Зазначається, що у першій декаді вересня рівень середньої декадної температури повітря у східній половині країни був одним із найвищих за останні 30 років спостережень. У найтепліші дні середня добова температура повітря перевищувала норму на 7-10°С. Друга декада вересня характеризувалася також сухою та жаркою погодою для даного періоду.

Відносна вологість повітря у середньому становила від 35 до 84%. У північних, Вінницькій та Хмельницькій областях у денні години відмічалося її зниження до 30% і нижче.

«Опадів протягом цієї декади не спостерігалося, лише 17 вересня у деяких областях пройшли короткочасні зливові дощі різної інтенсивності, але вони були не продуктивними, не поповнили вологозапаси у ґрунті і зволожили тільки верхній шар ґрунту. З огляду на це, початок масової сівби озимих культур під урожай 2021 року може затриматися до кінця вересня-початку жовтня», — йдеться в повідомленні НААН.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».