18 вересня 2020, 16:25, Насіння

На насіннєвому заводі Biligrain розповіли про особливості технологічного процесу очистки зерна

Про це в матеріалі «Погляд зсередини: Виробництво насіння на заводі Biligrain» на Latifundist.com розповів завідувач виробництва Biligrain Віктор Котик.

У компанії дуже дбайливо ставляться до продукції, що виробляється, починаючи зі збирання врожаю в полі і завершуючи фасуванням насіння на заводі. Зерно збирають комбайни-гібриди (з одним барабаном і ротором), перевантажувачі доставляють продукцію до автотранспорту і далі на насіннєвий завод, де вся технологія побудована так, щоб не травмувати насіння в процесі доопрацювання.

«Очищення зерна починається ще з приймальної ями. Завдяки потужній системі аспірації різні домішки відділяються від основного продукту. І в цілому система забезпечення повітря на підприємстві побудована таким чином, що на всіх опорних постах розташовані спеціальні шланги з повітрям для очистки агрегатів та спеціальні пилососи. Таким чином, весь технологічний шлях насіння ретельно очищується після кожної культури, це дозволяє уникнути ризиків змішування сортів чи культур», — розповів фахівець.

Первинну очистку насіння проводять за допомогою двох машин. Спочатку великі і дрібні домішки із зерна відбираються на роторному сепараторі попереднього очищення MGP-100. Далі продукт очищається на універсальній зерноочисній машині МУЗ-16. За допомогою спеціальних решіт агрегат відсіває зерна різного розміру.

Після первинного очищення насіння надходять або на склад тимчасового зберігання, або на лінію вторинного очищення. Ваговий процесор допомагає розфасувати необхідну кількість насіння в контейнер тимчасового зберігання або в біг-бег. Після того, як зерно розфасоване, принтер наносить дату фасування, назва продукту, з якого поля він був зібраний. Таким чином, штрихкод на упаковці відображає всі показники посівного матеріалу.

На лінії вторинної очистки насіння встановлена ​​машина Fine Cleaner FP 1000 (Westrup), яка очищає насіння за допомогою двох ґратчастих станів. Після цього продукція по норії надходить на трієрний блок. На ньому з насіння відбираються довгі домішки.

«На наступному етапі очищення — на спіральному сепараторі Westrup НT-8 (Westrup) — кругле зерно відокремлюється від плоского. Принцип дії цього агрегату полягає в тому, що, відповідно до законів фізики, круглі зерна по спіралі рухаються донизу. А плоскі на певній ділянці спіралі вилітають назовні», — розповідають фахівці.

Після чого насіння калібрується на машині UP-1000 (Westrup). Крім того насіннєвий завод Biligrain обладнано фотосепаратором DA Multi Vizion компанії Bühler.

Зі слів Віктора Котика, після фотосепаратора зерно відібрано на 99,9% не лише за якістю, але і кольором. Потрійна доочистка насіння відбувається за рахунок сортування зерна за кольором. Якщо машина «сумнівається» в якомусь зерняті, вона відправляє його на повторну очистку. Таким чином вдається відібрати лише найкраще насіння.

Читати по темі: Асортимент насіння пшениці нового насіннєвого заводу Biligrain

На насіннєвому заводі Biligrain сьогодні готують насіння озимої пшениці сортів КВС Ронін, КВС Еміль (KWS), Фелікс та Катаріна (Saaten Union), насіння сої сортів Асука, Аріса (Prograin), Кардифф та СГ Кеа (Saatbau) та квасолі. У найближчому майбутньому асортимент поповниться ячменем, спельтою та ще деякими культурами. Усе насіння ретельно доводиться до належних кондицій на потужностях заводу та фасується у біг-беги по 1 т.  або у мішки 10-50 кг.

За детальною інформацією звертайтесь у відділ продажу: sales@biligrain.com +380 67 538 74 74