21 вересня 2020, 09:00, Добрива

Фахівець поділився порадами в забезпеченні озимих збалансованим мінеральним живленням на старті

Відомо, що вдала перезимівля зернових озимих культур та їх висока продуктивність в цілому тісно пов’язана зі збалансованим мінеральним живленням. За даними «Інституту здоров’я рослин», у понад 60% ґрунтів України не вистачає міді (Cu) і молібдену (Mo), в понад 40% — цинку (Zn), в понад 10% — марганцю (Mn), в понад 80% — сірки (S). У свою чергу, склад добрива Авангард Зернові повністю відповідає особливостям фізіології мінерального живлення зернових озимих культур.

«При вирощуванні озимих зернових культур восени можна виділити критичну фенофазу, під час якої у них спостерігається найбільша потреба в елементах мінерального живлення, особливо в мікроелементах. Так, восени це фаза 3-4 листки: позакореневе підживлення комплексом мікроелементів в цій фазі активує морфофізіологічні процеси, сприяє накопиченню цукрів до понад 40% у вузлі кущіння, дозволяє підготувати культури до мінусових температур та покращує перезимівлю в цілому. Тому восени необхідно застосувати легкозасвоюване мікродобриво Авангард Зернові. Також позакореневе підживлення зернових озимих культур восени буде покращувати процеси фотосинтезу, сприятиме кращому росту і розвитку кореневої системи, особливо бічних кореневих волосків, які поглинають елементи живлення і вологу. За його застосування підвищиться стійкість зернових озимих культур до хвороб, що позитивно відіб’ється на їх ранньому весняному відростанні та на підвищені врожайності», — відзначає керівник відділу продуктів та сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергій Адаменко.

Як зазначають в UKRAVIT, добриво Авангард Зернові має підвищений вміст легкодоступних мікроелементів марганцю (Mn), міді (Cu) та цинку (Zn) та сірки (S). Марганець у його складі буде сприяти накопиченню цукрів, тим самим підвищувати морозо- та зимостійкість культур. Водночас марганець бере участь у процесах фотосинтезу, дихання, білкового обміну, біосинтезі ДНК, РНК та у синтезу гетероауксину.

«Утворення аскорбінової кислоти та хлорофілу неможливі без участі марганцю. Цинк впливатиме на процеси дихання, засвоєння елементів мінерального живлення, а саме — на поглинання кореневою системою і транспорт у надземні органи зернових озимих культур бору (B), міді (Cu). Цинк (Zn) визначає синтез амінокислоти триптофану (попередника ауксину). Цинк (Zn) підвищує посухо- і жаростійкість та морозостійкість зернових озимих культур, визначає їх стійкість до збудників грибкових і бактеріальних хвороб. При нестачі цинку порушується проникність мембран, рослини хворіють, погано ростуть і формують низький урожай, а за гострої його нестачі — гинуть. Мідь сприятиме збільшенню вмісту білків, крохмалю, жирів. Вона позитивно впливає на морозо- та посухостійкість зернових озимих культур, на їх стійкість до ураження грибковими та бактеріальними хворобами», — стверджують фахівці «Інституту здоров’я рослин».