17 вересня 2020, 18:10, Урожай

На Полтавщині у промислових масштабах вирощують органічну малину

При вирощуванні ягід у ТОВ «Диканські ягоди» не застосовують мінеральних добрив та засобів захисту рослин, а вирощена продукція відповідає сертифікату якості «Органік стандарт». Про це пише umoloda.kiev.ua.

Один зі співзасновників товариства Роман Цінченко садівництвом та ягідництвом займається вже понад 10 років.

У ТОВ «Диканські ягоди» малинник з’явився на полі, де до цього викорчували старий сад: на 12 га території посадили плантацію малини польського сорту Полка, а на одному гектарі — сорту Джоан Джей. Обидва сорти ремонтантні.

«Щодо малини сорту Джоан Джей, то збиральники дякують мені за неї щодня, адже на її пагонах зовсім немає колючок. Звісно, це впливає й на ціну посадкового матеріалу: якщо саджанці сорту Полка, згідно з партнерськими домовленостями, ми закупили по 5-8 грн за штуку, то саджанці сорту Джоан Джей — по 24 грн. На одному гектарі висадили 5,7 тис. саджанців, відповідно, на 13 га — 75 тис. Пагони нормуємо — трактор скошує зайві з них фрезою», — розповідає фахівець.

Плодоносна смуга, за словами Романа Цінченка, неодмінно має бути нормованою, адже більше не завжди означає краще. Як правило, лишають 20 пагонів на погонний метр — у такому разі вони дадуть якнайкращий урожай. Особливу увагу у господарстві приділяють зрошенню ягідників.

«Зараз не можна займатися садівництвом, ягідництвом без зрошення. На полив витрачаємо шалену кількість води. Придбали бочку ємністю 120 «кубів». Звичайно, вода є лімітуючим чинником. Тож оформляємо дозволи на її спеціальне використання. І поливаємо без кінця — без води вже нічого не росте», — наголошує підприємець.

Зі слів Романа Цінченка, тільки з плантації площею 13 га цьогоріч полтавські підприємці планують зібрати 80 тонн ягід.