16 вересня 2020, 17:10, Урожай

Через складні умови сезону аграрії Тернопільщини втратили майже чверть мільйона тонн зерна ранніх культур

За словами заступника директора Департаменту АПР Тернопільської ОДА Василя Кічака, цьогоріч збирання зернових та зернобобових культур в області розпочалося на два тижні пізніше, що вплинуло на якісь та на темпи роботи.

«Валовий збір зерна становить 1,53 млн тонн, а урожайність — 4,68 т/га. Пшениці, основної продовольчої культури, намолочено 1,04 млн тонн при врожайності 4,9 т/га. А валовий збір ячменя становить 443 тис. тонн. У порівнянні з минулим роком валовий збір зменшився на 232 тис. тонн. Найбільше зменшився урожай озимої пшениці — 110 тис. тонн, та ячменю — 90 тис. тонн», — розповів Кічак Василь.

За його словами, на врожайність культур вплинули погодні умови, а саме: перезимівля без снігового покриву; холодний і сухий березень та квітень; травень, червень — перезволоження, затоплення та буревії.

«Загалом було пошкоджено 17,9 тис. га, загинуло — 6 тис. га культур. Також цьогоріч було зменшено посів ранніх зернових культур, натомість посів пізніх культур — збільшили», — зауважив посадовець.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна»