17 вересня 2020, 08:00, Урожай

Через посуху збитки вітчизняних аграріїв оцінюються у 118 млрд грн — думка

Про це йдеться в повідомленні на сайті «АСУ».

За його словами, через несприятливі погодні умови сильно постраждали посіви кукурудзи. Врожайність цього року на 40% менша, ніж минулого. Не кращі справи й по соняшнику, врожайність якого в частині регіонів становить усього 0,3-0,4 т/га. Це в 4-5 разів нижче за минулорічні показники.

Керівник ГС «АСУ» переконаний: щоб відновити виробництво у низці регіонів треба змінити систему кредитування аграрного сектору, створити умови для того, щоб реально запрацював проект підтримки «5-7-9», надати сільгоспвиробникам компенсацію за відсотковими ставками, особливо постраждалим господарствам.

Він підкреслив, що Аграрний союз України та всі свідомі сільгоспвиробники вимагають оптимізації сплати ПДВ при настанні форсмажорних обставин, які найбільше постраждали від несприятливих погодних умов.

«Уже сьогодні треба вводити систему страхування з державною підтримкою. Відбудувати за новими принципами систему кредитування аграрного сектору, адже наявні інструменти не працюють. Виділити із фонду Кабміну кошти, які були обіцяні урядом постраждалим, на рівні 5 тис. грн/га, хоча реальні втрати деяких господарств становлять 10-15 тис. грн/га. Виплата обіцяних коштів хоч якось допоможе протриматися на плаву найбільш постраждалим господарствам», — заявив Геннадій Новіков.

Додаючи, що посуха продемонструвала наскільки зміна клімату є критичною для нашої країни, наскільки важливо на державному рівні вирішувати питання відновлення зрошення.