15 вересня 2020, 17:25, Технології

За умов функціонування лісосмуг потенційна врожайність культур може зрости на 20%

Згідно із дослідженням вітчизняних вчених, результати яких обговорювалися під час тренінгу, потенціал зростання урожайності сільськогосподарських культур у системі лісосмуг (за умови їх повноцінного функціонування) може сягати 20%, продуктивності пасовищ — 25%, виробництва молочної продукції — 12%.

«Приріст урожайності на кожні 0,5% заліснення ріллі — від 0,75% до 3,5%», — зазначив один з учасників заходу, заступник директора Державного підприємства «Степовий ім. В. М. Виноградова філіал УкрНДІЛГА» Ігор Тимощук.

У ході теоретичної частини тренінгу аудиторію ознайомили із результатами напрацювань у сфері визначення критеріїв та систем полезахисних лісосмуг. Було розглянуто питання їх конструкцій та розміщення, значення лісосмуг для ефективності сільськогосподарського виробництва, боротьби з ерозією та вимерзанням озимих посівів.

Обговорювалася проблематика придатності ґрунтових та гідрогеолого-меліоративних умов для створення полезахисних лісових смуг; вплив полезахисних лісових смуг на мікроклімат полів та урожайність сільгоспкультур; агролісомеліоративне районування; мінімально необхідна полезахисна лісистість; оптимізація систем захисних лісових насаджень в агроландшафтах.

Практична частина тренінгу пройде 22 вересня на базі Брилівської дослідної станції та Державного підприємства «Дослідне господарство «Великі Клини» Південної державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації НААН (ІВПіМ). Останнє господарство є випробувальним майданчиком згідно договору між FAO та ІВПіМ.

Читати по темі: Реалії та перспективи утримання та збереження полезахисних лісових смуг. Аналіз від проекту «Лісосмуги Життя»