14 вересня 2020, 11:00, Технології

AgroOnline впроваджує технології спрощеного контролю за крадіжками зерна

Про це йдеться в матеріалі «Крадіжки врожаю: Як безпечно доставити зерно з поля» на Latifundist.com.

Для контролю крадіжок зерна при збиранні врожаю чимало агрокомпаній застосовують систему «свій-чужий». Для цього всі зерновози в господарстві обладнуються мітками, а комбайни — зчитувачами цих міток. І хоча система «свій-чужий» дозволяє вирішити багато завдань на виробництві, її впровадження тягне за собою значні фінансові витрати.

За словами начальника управління з логістики та загальновиробничих питань «Іст Агро Сервіс» Сергія Садовника, нова система спрощеного контролю переміщення зерна від AgroOnline одночасно вирішує декілька завдань. По-перше, дозволяє розуміти, скільки разів за певний період часу вивантажується комбайн. По-друге, дає можливість визначити, наскільки під час вивантаження був заповнений бункер.

Зі слів спеціалістів компанії AgroOnline, дана система передбачає установку датчиків увімкнення і вимкнення шнека, а також датчика, який фіксує завантаження бункера. Залежно від потреб замовника встановлюється від 4 до 10 датчиків. Вартість робіт з обладнанням становить від 15 до 30 тис. грн.

«На основі цих даних ми можемо розуміти наш фактичний тоннаж зерна і планувати урожай. Якщо у нас там стовідсоткова завантаженість бункера, то ми вже розуміємо, яка буде фактична врожайність з поля. Також будемо розуміти, чи не було крадіжки врожаю», — зазначив Сергій Садовник.

За всіма показниками датчиків стежать співробітники диспетчерської служби. У них на моніторах відображається інформація про те, коли саме почалося відвантаження зерна з комбайна, скільки поруч з ним знаходиться «своїх» зерновозів та наскільки заповнений бункер.

Наразі компанія «Іст Агро Сервіс» лише тестує нову систему і повноцінно зможе оцінити економічну ефективність датчиків вже під час збирання врожаю. Проте, як зазначають в AgroOnline, система спрощеного контролю уже доступна для всіх клієнтів компанії.