11 вересня 2020, 18:00, Технології

Агроном розповів про особливості технології вирощування гібридного жита на півночі Білорусі

У чому переваги гібридного жита та які технології застосовують сільгоспвиробники північної частини країни, у новому випуску проекту Жито Великих Людей від «КВС-УКРАЇНА» розповів головний агроном СФГ «Терра Ностра» Дмитро Солодков.

Селянське фермерське господарство «Терра Ностра» обробляє 8 тис. га землі у Вітебській області. Це найбільший зембанк серед комерційних господарств, яких поки що лише 10% від усіх сільгосппідприємств Білорусі.

60% площ у «Терра Ностра» засівають зерновими культурами, зокрема гібридним житом. Цьогоріч, наприклад, під гібрид КВС Боно відвели 560 га.

Як зазначив Дмитро Солодков, гібридне жито — досить невибаглива культура. Для нього можна і попередник будь-який підібрати, і будь-яке поле. Воно не боїться пізніх термінів сівби навіть у кліматичних умовах півночі Білорусі, на відміну від пшениці. Крім того, останнім часом зерно жита легко реалізується на ринку і за вигідною ціною.

Сам агроном має чималий досвід вирощування гібридного жита і поділився деякими напрацюваннями:

  • норма висіву гібридного жита в господарстві — 2 млн/га. При цьому, завдяки значному кущенню, до збирання отримують 7 млн/га.
  • терміни сівби — кінець вересня. Гібридне жито швидко сходить і встигає до зими розкущитись, але і не переростає, навіть якщо тепла зима.
  • з осені заходи захисту від бур’янів не проводять, бо у відповідні терміни температури низькі і гербіциди не працюють. Вже навесні, коли температура підвищиться до +6°С, вносять системні гербіциди.
  • підживлюють гібридне жито КАСом, по мерзлоталому ґрунту. Завдяки наявності спеціальної техніки можуть робити це в досить ранні строки.

«У перше підживлення вносимо КАС у дозі приблизно 60 кг/га в д.р. Оскільки в КАС азот міститься у трьох формах, вони починають діяти поступово, одна за одною. Таким чином отримуємо пролонговану дію добрива. Далі вносимо ще раз, аби загальна доза внесення сягала 120 кг/га в д.р. і більше підживлень не даємо», — розповів головний агроном.

В кінці кущення вносять рістрегулятори, що допомагає вирівняти посіви і зміцнити нижню частину стебла. Не економлять і на захисті — двічі вносять фунгіциди і при кожній обробці додають інсектицид.

«Хто хоч раз спробував сіяти гібридне жито, до сортів уже не повернеться. Воно окуповує себе і добре почувається в нашому суворому кліматі. Жодного разу на моєму досвіді не було проблем ні з вимерзанням гібридного жита, ні з виляганням, ні з поширенням хвороб. Тобто культура досить стійка і продуктивна», — підсумував Дмітрій Солодков.

До слова, у сезоні 2020 гібрид КВС Боно в СФГ «Терра Ностра» зібрали із врожайністю 8,6 т/га.