10 вересня 2020, 09:05, Насіння

Вирощування в Україні ГМ-кукурудзи — питання найближчих років, — думка

Про це в інтерв’ю для Latifundist.com розповіли співзасновники та керівники «Всеукраїнського наукового інституту селекції» (ВНІС) Ярослав та Мирослав Парії.

«Думаю, що найближчим часом проголосують Закон, що регулює відносини в сфері ГМО ( «Про основні засади державного контролю генетично модифікованої продукції в сільському господарстві і харчовій промисловості і при здійсненні генетично-інженерної діяльності»). І компанії, у яких є розроблені генетично модифіковані культури, відразу почнуть їх реєстрацію», — вважає співзасновник і директор ВНІС Мирослав Парій.

На його думку, якби на державному рівні цей процес контролювався, то ще 5 років тому потрібно було створити в країні пояс в 200-300 км ГМ-кукурудзи, який би закривав шлях для кукурудзяного метелика. Але сьогодні проблема вже є в Черкаській, Кіровоградській областях, навіть у Дніпропетровській.

Читати по темі: Основні критерії вибору гібридів соняшнику та картографія розповсюдження вовчка

«В США 95% ринку насіння належить компаніям, які мають в своєму портфелі ГМ-культури. Згодом так буде і в Україні. Це неминуче. У світі 30 років використовують біотехнологічні рослини, і Україна не стане винятком. Вже всім відомо, що в Україні 50% ГМ-сої. Незабаром так само буде з кукурудзою. І фактично вже є», — зауважив Мирослав Парій.

Водночас, зі слів співзасновника ВНІС Ярослава Парія, крім збільшення врожайності культур, використання біотехнологічних рослин дає можливість зменшити пестицидне навантаження на ґрунт шляхом створення форм, стійких до тих чи інших хвороб, шкідників та гербіцидів.

«В Україні жахлива ситуація з використанням пестицидів. І вона практично не контролюється. Щодо ГМО, на сьогодні немає підтверджених випадків, де зафіксована і доведена його шкода. Якщо дозволити використовувати будь-які генетично модифіковані лінії без перевірок, без аналізу, то, безумовно, з часом ми натрапимо на якусь шкоду. Існує регламент випробувань рослин, по якому оцінюються ризики. Зрештою, на державному рівні треба визначитися, що краще: труїтися пестицидами або їсти перевірені біотехнологічні рослини», — підсумував Ярослав Парій.

Повну версію інтерв'ю читайте за посиланням на Latifundist.com.