9 вересня 2020, 14:00, Україна

В Україні хочуть створити інтерактивну карту розповсюдження нових рас вовчка

Про це в матеріалі «Основні критерії вибору гібридів соняшнику та картографія розповсюдження вовчка» на SuperAgronom.com розповіли фахівці ВНІС.

«На меті маємо створити карту, щоб кожен фермер та аграрій знав, чого йому очікувати на своїх полях зараз та в найближчі декілька років. Ми збираємо колекцію селекційного матеріалу для подальшої боротьби із цим паразитом та для його детального вивчення. Аби допомогти нам, варто надіслати 700 гр насіння, особливо, якщо це генотипи, які були стійкими до вовчка соняшникового. Також варто уточнити гібрид та дати координати господарства», — зазначив Ярослав Парій, керівник Всеукраїнського наукового інституту селекції.

У компанії відзначають, що отримують багато повідомлень про зараження стійких гібридів до рас вовчка.

«Аграрії вважають, що повністю розв'язувати проблему появи вовчка соняшникового тим, що купують гібриди, стійкі до цього паразита. Але це не вирішення проблеми. Щоб боротись з вовчком, потрібно вводити сівозміну, купувати стійкі генотипи, використовувати ЄвроЛайтнінг, проводити спостереження посівів, чистити плуги та культиватори, провокувати паразита та проводити цілий комплекс інших заходів», — розповідає Ярослав Парій.

На думку фахівців, двома головними умовами на сьогоднішній день, які дають змогу успішно боротися з вовчком соняшниковим, є своєчасність виконання всіх технологічних операцій вирощування та застосування комплексного підходу в захисті рослин.

«Проблема вовчка буде надалі існувати, тому ті, хто користуються землею, не повинні забувати про сівозміну. Вирощуючи соняшник рік від року на одному полі, аграрії ризикують не мати можливість вирощувати цю культуру взагалі там. Природа працює швидше, ніж селекція. Через 1-2 роки ця проблема торкнеться все більшої кількості фермерів», — підсумував керівник Всеукраїнського наукового інституту селекції.