8 вересня 2020, 16:20, Технології

Білоруський аграрій розповів про вирощування гібридного жита в найбільшому господарстві країни

Іван Климашевський, начальник цеху виробництва рослинницької продукції ВАТ «Василішки» розповів, про технологію вирощування гібридного жита на супісках у новому випуску проєкту Жито Великих Людей від «КВС-УКРАЇНА».

У структурі сівозміни більше 60% площ відведено під зерно, на кормові культури — 17-20%, цукровий буряк — 7%, картопля — 5% та овочі — 1-2%. Попередником під жито в господарстві, зазвичай, є зернобобові або багаторічні трави. Проводять глибоке рихлення на 28 см.

«Гібридне озиме жито цікаве тим, що дає більший врожай на менш родючих землях, ніж інші культури. Ми маємо  ґрунти із невисокою родючістю, вміст гумусу — 1,61 %, фосфору — до 220 мг/м², калію — 150 мг/м². Під сівбу ми вносимо 70 кг/га д.р фосфору та 120 кг/га д.р. калію, також здійснюємо 2 підкормки азоту по 60 і 70 кг/га д.р. відповідно», — розповідає Іван Климашевський.

Як зазначив аграрій, незважаючи на супіщані  ґрунти, господарству вдається отримувати гарні врожаї озимого жита до 6-7 т/га, а завдяки дотриманню технології вирощування і до 9  т/га — найбільший врожай жита, який у господарстві вдалося отримати. Цьогоріч, зважаючи на посуху, результати були скромніші — 5-6 т/га.

Також Іван Климашевський порівняв витрати на вирощування гібридного жита та пшениці в умовах Вітебського регіону Республіки Білорусь, розповів як житній силос впливає на продуктивність худоби і скільки можна заощадити на кормах при введенні гібридного жита в раціон.