8 вересня 2020, 10:10, Світ

Європейські вчені дослідять, як підвищити стресостійкість картоплі в умовах зміни клімату

Рослинний біолог Маркус Тейге з факультету природничих наук Віденського університету отримав від програми Horizon 2020 ЄС грант в розмірі 5 млн євро для вивчення механізмів адаптації картоплі до численних стресів навколишнього середовища. Про це повідомляє freshplaza.com.

Вчений координує консорціум з 17 провідних європейських науково-дослідних інститутів, селекціонерів картоплі, некомерційну асоціацію ЄС, урядове агентство і розробника технологій скринінгу. Проект ADAPT спрямований на визначення нових цілей селекції і відповідність сортів картоплі конкретним складним екологічним умовам.

«У рамках цього проекту ми з'ясуємо молекулярні і фенотипічні реакції на різні стресові умови, що впливають на врожайність картоплі в умовах зміни клімату. Разом з селекціонерами визначимо риси і гени, які можуть підвищити стійкість культури до стресу», — повідомив вчений.

Дослідники проекту об'єднають молекулярну біологію, фізіологію стресу, системну біологію і аналітику з інженерією та молекулярною селекцією, а також залучать агентства, орієнтовані на кінцевих користувачів, для безпосереднього випробування отриманих сортів.

«Ми прагнемо визначити нові цілі селекції і зіставити сорти картоплі з конкретними умовами навколишнього середовища. Знання, отримані в результаті наших досліджень, безпосередньо дійдуть до найбільш важливих зацікавлених сторін і кінцевих користувачів», — підсумував учений.

Читати по темі: Шкідники картоплі: Виявити та побороти