7 вересня 2020, 15:15, Світ

Вчені досліджують можливість вирощування плодово-ягідних культур без використання агрохімікатів

Про це повідомляє hortidaily.com.

Дослідження фінансується EIT-Food, органом Європейського Союзу, який випробовує використання біофунгіцидів, корисних комах та біостимуляторів.

Працюючи з дослідниками та консультантами компанії Koppert, агровиробники використовують цілісний підхід, що поєднує інтегровану боротьбу з шкідниками та органічне садівництво для запобігання та боротьби зі шкідниками та хворобами, при цьому, призводячи до нульових залишків пестицидів у кінцевих харчових продуктах.

«Ранні результати врожаю полуниці були багатообіцяючими, і протоколи біоконтролю виявилися ефективними у запобіганні шкідникам та хворобам. Ми з нетерпінням чекаємо результатів дослідження яблук та обговорення цього цілісного підходу з виробниками», — зауважила Доктор Еліс Моуклін, керівниця групи «Редінг».

Далі дослідники визначатимуть фінансові показники досліджуваних культур у порівнянні зі звичайним контролем та оцінюватимуть якість та якість плодів після збирання врожаю. Науковці також оцінять прийнятність та простоту використання біологічних протоколів виробниками та ставлення споживачів щодо досліджуваних фруктів з нульовими залишками пестицидів.

Зазначається, що у 2021 році проект буде розширено, включаючи більш глибокий аналіз залишків та проведення сенсорного аналізу перероблених з фруктів та ягід продуктів.