4 вересня 2020, 13:10, Технології

Аби не втратити рентабельність вирощуваних культур, треба змінювати підхід до технологій — агроном

Наразі агрофірма «Вітчизна» готується до переходу з класичного обробітку ґрунту до stip-till. Про це йдеться в матеріалі «Наша задача — отримати прибуток не менше $200 на гектар» на Kurkul.com.

«До цього року в нас, в основному, була техніка, причіпне обладнання для оранки чи глибокого рихлення. Але через зміни клімату і нестачу продуктивної вологи маємо шукати нові можливості. До цього часу ми навіть не задумувалися про брак вологи і тим більше про перехід до іншої технології. Минулого сезону добре було видно дефіцит опадів навесні, протягом літа і восени під час посівної. То вже ми почали задумуватися, що треба зробити», — розповідає головний агроном.

Окрім цього, в останні роки господарство взялось впроваджувати у виробництво елементи точного землеробства.

«Для цього перейшли на точний контроль висіву, відключення секцій на посіві та на обприскуванні, водіння обприскувача за допомогою спеціальних камер. Ще багато чого плануємо впровадити невдовзі, наприклад, автоматичну фіксацію урожайності», — ділиться Богдан Севенков.

Враховуючи агрокліматичні умови нинішнього сезону планова врожайність основних сільгоспкультур у господарстві оцінюється на рівні:

  • кукурудзи — 10,2 т/га;
  • пшениці — 6,1 т/га;
  • соняшнику — 3,1 т/га;
  • сої — 2,2 т/га.