6 вересня 2020, 09:00, Україна

На півдні України вирощуватимуть мигдаль вітчизняної селекції

Про це на сторінці у Facebook повідомив Василь Бабанський, віце-президент Української горіхової асоціації.

«Мигдалю української селекції бути! Наказом Мінекономіки від 19 серпня 2020 року № 1595-20 затверджено виникнення мого майнового права інтелектуальної власності на сорти мигдалю Луїза, Джоржия, М41 Алекс і Е5 Борозан. Щиро цьому радію і дуже сподіваюся, що 2021 рік стане стартовим роком закладки мигдальних садів в Україні», — пише Василь Бабанський.

Досвід Одещини свідчить про успішність промислових садів мигдалю, вони можуть бути альтернативою традиційному землеробству.

«Вперше в Україні ми організували базовий розплідник по вирощуванню саджанців сортового мигдалю. Базовий розплідник передбачає наявність маточного фонду, посівного відділення, шкілки окулянтів. На завершення робота по сертифікації маточного фонду і розплідника», — зауважив віце-президент Української горіхової асоціації.

З урахуванням розширення зон вирощування мигдалю, фахівцями асоціації прийнято рішення про вирощування саджанців в різних районах Одеської області, на півночі (в Балтському районі) та на півдні (в Ізмаїльському та Болградському районах).

В рамках програми ВГО «Українська горіхова асоціація» також заплановано провести «Круглий стіл» з обговорення перспектив розвитку мигдалевого виробництва.