31 серпня 2020, 18:10, Україна

Названо найпопулярніший сорт ожини серед вітчизняних ягідників

Про це пише сайт НААН.

Зі слів Яни Терещенко, старшого наукового співробітника Інституту садівництва НААН України, в останні роки Торнфрі вважається найбільш популярним сортом ожини на території України. Проте з’явилися і новіші кращі сорти:

«З ранніх сортів ожини Карака Блек та Лох Тей. Велику за розміром та гарну на смак ягоду дає сорт Карака Блек, на неї є на попит, адже покупець купує очима. Сорт Натчез набирає популярності, це також велика транспортабельна ягода, гарна для свіжого ринку. Ранні сорти взагалі є цікавими для свіжого ринку, всі хочуть першу ягоду, вона традиційно реалізовується краще. Середні і пізні сорти також частково йдуть на фреш ринок, але в час їх дозрівання є і попит на переробку, заморозку. Всі сучасні сорти, які названі вище, придатні для заморозки. Зараз в Інституті садівництва ми проводимо досліди, і наступного року дамо рекомендації, які сорти кращі для заморозки. Поки проводимо експерименти, дивимося на соковіддачу ягід», — розповіла Яна Терещенко.

Офіційної статистики по площах насаджень ожини немає. Та з розрахунку за кількістю проданих саджанців площі оцінюються у 200 га. З них 100 га — це промислові насадження, решта — присадибні ділянки.

«Якщо бажаєте солодкі сорти, то є сенс надати перевагу Тріпл Кроун, Лох Тей, Честер. Трапляється, що фермери обирають сорти з колосальним навантаженням на кущ, отримують високі врожаї ожини, а смак ягоди — середній», — зауважила Яна Терещенко.

Щодо української селекції ожини, то її майже немає, адже ожина не була включена на дослідження по селекції в Інституті садівництва. Існує лише декілька сортів, які виведені у НУБіП, але широкого поширення вони не набули.

«На більшій території України сорти цьогоріч не підмерзли, хоча це укривна культура, проте цьогоріч її не треба було і укривати. Травневі заморозки не зашкодили ожині, просто на 10 днів відклалося цвітіння. Отже ожина вижила і урожай дала. Якщо зазвичай урожайність культури 20-40 т/га, то цей рік урожайність ожини ближче до верхньої межі — 40 т/га», — оцінила цьогорічний врожай ягоди Яна Терещенко.