28 серпня 2020, 08:00, Україна

З початку року в двох областях виявлено вогнища розповсюдження бактеріального в’янення кукурудзи

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Зазначається, що в Україні це захворювання було зафіксоване у 2016 році у Львівській, Рівненській, Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Чернігівській областях (під час перевірки насаджень кукурудзи, що планувалась на експорт в Китайську народну республіку, на загальній площі 1916,13 га).

Станом на 1 січня 2020 року вогнища поширення цього фітопагену виявлено в Чернігівській та Вінницькій областях загальною площею 191 га.

При цьому, його потрапляння в нові регіони несе ризик утворення нових вогнищ, а також ставить під загрозу весь український експорт кукурудзи як в азіатському, так і в інших напрямках.

«Шкодочинність бактеріального в’янення кукурудзи значною мірою залежить від стійкості сорту і виду кукурудзи. Хворобою уражуються всі види кукурудзи: зубоподібна, кремениста, для попкорну, але найбільше — цукрова. У країнах, де поширене бактеріальне в’янення кукурудзи, у сприятливі роки для хвороби,  на сортах цукрової кукурудзи втрати іноді сягали 80-100%, найбільше культура уражувалась у стадії проростків», — зазначають спеціалісти.

Довідка: бактеріальне в’янення кукурудзи — типово судинна хвороба, яка уражує всі органи рослини — листя, стебла, корені, волоті, качани й насіння. Може проявлятися на рослинах в усіх фазах розвитку, але найпомітніша при ураженні проростків. Проростки в’януть, як при посухах: рослини світліють, жовкнуть, пізніше стають бурими, швидко всихають і гинуть.