29 серпня 2020, 09:05, Посівна

Незважаючи на дефіцит вологи аграрії не планують відмовлятись від сівби ріпаку

Про це йдеться в матеріалі «Посівна-2020 озимого ріпаку: фактори, ризики, можливості» на SuperAgronom.com.

Зі слів заступника головного агронома Групи компаній «Агрейн» Тараса Корнієнка, незважаючи на останній складний рік та брак вологи у нинішньому сезоні, від вирощування ріпаку компанія не відмовляється.

«Найголовніше та найскладніше — отримати сходи. Адже на півдні практично завжди спека, посуха, немає опадів у літній період. Але якщо вже ми там отримали сходи, то з року в рік ми отримували на півдні стабільні врожаї ріпаку. Тому від цієї культури наразі відмовлятися немає сенсу, але потрібно грамотно планувати, сіяти тільки те, що дасть результат. Зокрема, потрібно прискіпливо обирати насіння, гібриди. Ми їздимо, дивимося на демо-ділянки. Виїжджаємо дивимося на виробничі посіви і звертаємо увагу на розвиток самої рослини, на кількість та якість стручків, на наявність хвороб, на такі основні моменти. І тоді вже приймаємо рішення», — каже Тарас Корнієнко.

Але і цього року, як кажуть експерти, слід очікувати певних складнощів та готуватися до них заздалегідь, щоб таки отримати запланований врожай ріпаку.

Найважливішим фактором для успішної посівної озимого ріпаку є, звичайно, волога. Саме волога з року в рік лімітує посівні площі в певних регіонах.

«Так, в цьому році прослідковується картина, схожа на ту, яка склалась в минулому році, коли для ранніх термінів посіву пройшли дощі тільки в частині південного регіону, де господарства оперативно відреагували на сприятливі умови і висіяли ріпак. В решті регіонів, особливо в центральній Україні, прослідковується суттєвий дефіцит вологи, і від того збільшуються ризики. У виграші залишаться ті господарства, в яких пройшли дощі, та ті, які користуються вологозберігаючими технологіями, що дозволяє їм менше залежати від опадів», — розповів Артем Юр’єв, продукт менеджер з розвитку ріпаків та зернових культур компанії «Лімагрейн Україна».

Читати по темі: В Україні складаються критичні умови для проведення посівної ріпаку — Укргідрометеоцентр