29 серпня 2020, 11:00, Україна

Фахівець розповів про рентабельність бізнесу з вирощування лікарських трав

Таку думку у ході онлайн-вебінару «Промислове та присадибне вирощування лікарських рослин» висловив технолог-консультант з вирощування лікарських рослин компанії «Шлесем-Україна» Олександр Губанов, пише east-fruit.com.

Організатором заходу виступив Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Якщо, наприклад, вирощувати лікарські рослини на площі 25 га, то на закупівлю техніки і обладнання доведеться витратити близько 2,5 млн грн ($911 тис.). Протягом 4 років вирощування валової продукції витрати становитимуть приблизно 3,8 млн грн ($138,5 тис.). Тобто загальні витрати в цьому випадку становлять 6,3 млн грн ($229 тис.). При цьому загальна вартість сировини, яке вдасться виростити фермеру за ці роки становитиме 9,2 млн грн ($335,5 тис.). Таким чином, можемо отримати чистий прибуток на рівні 2,9 млн грн ($105,7 тис.)», — пояснив Олександр Губанов.

Фахівець пояснив, що дані цифри прибутку, на перший погляд, не дуже великі, проте вже з п’ятого року вирощування лікарських трав прибутки будуть більшими.

«Мова йде про перші 4 роках бізнесу, протягом яких фермер обзаводиться всім необхідним для його успішного продовження — технікою, обладнанням, системами зрошення тощо. І тому вже з 5-го року витрати в цьому бізнесі будуть йти тільки на сам процес вирощування і відповідно прибутку будуть збільшуватися», — зазначив фахівець.

Також, на думку фахівця, даний вид бізнесу не зовсім підходить для великих агрохолдингів, адже велика кількість виробленої продукції в цьому випадку, як правило, йде на шкоду якості. Найбільше такий вид бізнесу підходить для малих і середніх фермерських господарств.

«Лікарські рослини — це вищий пілотаж в агрономії. Вони вимагають набагато більше догляду, знань і умінь ніж, припустимо, овочеві культури.

У числі найбільш прибуткових лікарських трав для промислового вирощування фахівець назвав ехінацею, ромашку і валеріану лікарську.