27 серпня 2020, 10:10, Урожай

Через неврожай дрібні агровиробники Вінниччини опинились на межі банкрутства

Про це розповів голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області Сергій Лановик, пише vlasno.info.

«Ситуація складна як в малих, так і у великих фермерів. У цьому році відбуваються природні катаклізми, яких особисто я раніше не пам'ятаю. Посуха вплинула на урожайність ранніх зернових, а зараз страждає і пізня група: соя, соняшник... Кукурудза просто вигорає. Вологи не вистачає, кукурудза не може сформувати качан», — зазначив Сергій Лановик.

Через це, за словами аграрія, чимало фермерів косять кукурудзу на силос.

Але й і силос виходить не у всіх: йому потрібна вологість на рівні 60%, а кукурудза наразі занадто суха. При цьому врожай «горить» передусім у південних районах області, в інших районах є місця, де дощів впродовж літа цілком вистачало.

«Якщо проїхатись областю, можна побачити: в одному господарстві кукурудза «горить», а в інших є надія, що вона буде нормальна. Прогнозувати ніхто не може. На моїй пам'яті ще такого не було», — розповів Сергій Лановик.

Посуха вже привела чимало дрібних фермерів на межу банкрутства.

«Господарства банкрутують, багатьом дуже складно. Орендну плату власникам паїв ми підняли у зв'язку з ростом конкуренції через відкриття ринку землі. Багато фермерів не зможуть платити її в таких умовах, а платити треба, бо ж люди дали у користування свою землю. На розвиток бізнесу в аграріїв не лишиться нічого...», — додав аграрій.

Врятувати ситуацію, на думку Сергія Лановика, може держава. Для цього вона може запровадити для фермерів кредитні канікули.

«Якщо держава хоче врятувати фермерство, то для цього в неї є важелі: відтермінування сплати по кредитах. Держава та банки мають бути солідарними із землеробами. Якщо зараз у нас все забрати, то нам не буде чим сіяти навесні. Збитки будуть колосальні», — сказав голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області.

Тож, найближчим часом Асоціації фермерів та приватних землевласників планує звертатись до уряду та парламенту із проханням про підтримку.